Türkiye’nin güneyi yangınla mücadele ederken, kuzeyi sel götürüyor. Sadece Türkiye de değil, Yunanistan’dan Amerika’ya kadar pek çok ülke yanarken, aynı dönemlerde İtalya’da tenis topu büyüklüğünde dolu yağdı, Almanya ve Brüksel gibi bazı ülkeleri sel vurdu. Dünya iklim krizinin etkilerini yaşarken Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), “İklim Değişikliği 2021: Fizik Biliminin Temeli” isimli son raporunu yayınladı. Kasım ayında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılması planlanan COP26'dan üç ay önce açıklanan 3 bin sayfalık rapora göre, iklim krizi her yerde ve daha önce hiç görülmemiş düzeyde kötüleşti. Raporda, küresel ısınmayla birlikte sıcak hava dalgalarının artacağı, sıcak mevsimlerin uzarken soğuk mevsimlerin de kısalacağı vurgulandı.

İklim Krizi Şiddetleniyor 1

"İnsan etkilerinin; atmosferin, ozon tabakasının ve yeryüzünün ısınmasına neden olduğu ortadadır" denilerek ilk kez insan faktörünün bu denli net açıklandığı raporda ısınmayı durdurmanın mümkün olmadığı belirtildi. Zira, emisyon azaltımlarında radikal değişiklikler yapılsa bile, sıcaklığın sanayileşme öncesi döneme göre 1,5 derece artmasını engellemek artık mümkün değil. Ancak önlem alınmazsa sıcaklığın yüzyılın sonuna kadar 2 derece ve üzerinde artacağı da uyarılar arasında.

İklim Değişikliği 2021: Fizik Biliminin Temeli raporuna göre, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki ısınmanın dünyadaki diğer yerlere göre iki kat daha hızlı ilerliyor. En iyimser senaryo doğrultusunda bile 2050'ye kadar bölgedeki buzulların tamamının eriyeceği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre deniz seviyesi artacak, aşırı hava olayları sıklaşacak. Üstelik, atmosfere bırakılan seragazı emisyonlarının yol açtığı birçok sorunun geri dönüşü olmayacak.

Yeryüzü2030

İklim krizinin etkileri hem doğada hem de büyük kentlerde hayatın her yerinde apaçık yaşanıyor. Birleşmiş Milletler 2015 yılında belirlediği 17 başlık altında bu etkileri azaltacak hedefler koydu. Belirlenen hedefler konusunda ilk karne tarihi: 2030.

Şu anda bayilerde bulabileceğiniz “Magma Yeryüzü 2030” özel sayımızda tarımdan kent hayatına, sudaki ve karadaki yaşamdan enerji politikasına kadar seçtiğimiz farklı başlıklarda sorumlular, çözüm arayanlar, araştıranlar, uygulayıcılar 2021 yılı itibarıyla durumumuzu anlattı, 2030’a giden yolun zorluklarını gösterdiler. Magma Yeryüzü özel sayısını, bu ilk sınav öncesi bir sözlü gibi okuyabilirsiniz.

İklim Krizi Şiddetleniyor 2