Namibya’nın Kadim İnsanları, Yaren gibi belgeselleriyle adından söz ettiren film yönetmeni ve Magma fotoğrafçısı Burak Doğansoysal, yeni bir belgesele imza atıyor: “Anadolu: Kadim Doğa”. Anadolu’nun ev sahipliği yaptığı canlıları ve doğasını anlatan belgeselin 2024 yılında yayımlanması planlanıyor. İlk altı ayı geride bırakan belgeseli Burak Doğansoysal ile konuştuk.

“Anadolu: Kadim Doğa” belgesel çekimlerinin ilk altı ayı geride kaldı. Teaser’larda çok etkileyici görüntülerin ipuçları var. Proje nasıl oluştu? Ne zaman bitecek, kaç bölüm olarak planlandı?

Aslında proje yeni değil; uzun zamandır aklımda olan, yıllar içinde 1-2 yere de önerdiğim bir belgesel. Ancak doğru zaman şimdiymiş. Pandemiyle birlikte bazı hassasiyetlerin artması, doğaya dönüşün yaygınlaşması sonucu proje harekete geçti. Çekimleri 2023’ün yazında sonlandırmayı planlıyoruz. Sonrasında 6-8 aylık kurgu süreci olur. Toplamda her biri 45-50 dakikalık altı farklı habitatı anlattığımız altı bölümümüz olacak ve büyük ihtimalle 2024 başında yayına hazır hale getireceğiz.

Anadolu: Kadim Doğa 1

Görüyoruz ki ilk altı ayda inanılmaz bir emek var: 41 bin km yol aldınız; 37 ilde 53 doğal alanda çekim yaptınız; 200’ün üzerinde türe ait yaklaşık 4.200 dakika ham görüntü elde ettiniz... Şimdiye kadarki süreç nasıl geçti sizin için? Bundan sonra neler yapacaksınız?

Çok yoğun geçti. Ekibin birbirine alışması, ekipmana alışması, tempoya alışması derken altı ayı geride bıraktık. İlk altı ay aslında her bölüm için mutlaka çekmek istediğimiz bazı alanlarda görüntü toplama şeklinde geçti; tam olarak senaryoya bağlı kalmadan görüntü topladık. Ancak bu süreçte senaryomuza yeni konular katıp bazı hikâyelerden de tahminimizin ötesinde görüntü aldık. Kalan 18 ayda senaryomuza bağlı çekimler yaparak akışımızdaki hikâyeleri görsel olarak belgeleyeceğiz. Hedefimizde daha önce doğru düzgün görüntüsü alınmamış çok kıymetli türler var.

Anadolu: Kadim Doğa 2

Ekipte kimler var? Çekimleri kim destekliyor?

Ekibin tamamı doğa sevgisi ortak paydasında birleşmiş kişiler. Görüntü yönetmenimiz Türkiye doğasını, özellikle büyük memelileri iyi bilen Ali Şenel. Saha ekibimizde Burak Gezer ve Murat Gezer kardeşlerle birlikte Merve Açıkgöz var. Kurgu ve renk Alican Akcol’da; müzik ve ses de Yağız Oral’da. Yapımcımız Fırat İşbecer; projenin ana destekçileri de Commencis ve Dataroid firmaları. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel

Müdürlüğü projemizi resmi izinler ve alan rehberlikleri ile destekliyor.

Anadolu: Kadim Doğa 3

Anadolu insan kaynaklı faaliyetler nedeniyle büyük zarar gördü. Teaser’da da “Korumak için tanımak lazım” diyorsunuz. Seyirciler belgeseli izlediğinde neyle karşılaşacak?

Seyirciler daha önce Anadolu coğrafyasına ait hiç görmedikleri canlıları dünya standartlarında bir görsel kalitede izleyecek. İlk aşama bu: Tanıtacağız. Tabii ki insan ve iklim değişikliği kaynaklı bazı değişimleri ve olumsuzlukları da görecek izleyici ancak bu kesinlikle karamsar bir tonda olmayacak. Kötüye giden yerler olduğu gibi iyiye giden yerler olduğunu da belgeliyoruz ve hâlâ çok geç olmadığı, bireysel gayretlerle dahi birçok engeli aşabileceğimizi anlatıyoruz. Bu noktada da belgeselin izleyiciyi korumaya, kollamaya teşvik mesajı devreye giriyor. Ancak tüm dünyada olduğu gibi habitatlarda daralma, bazı türlerde azalma söz konusu. Biz de bu kapsamlı görsel envanterle tarihe not düşmek istiyoruz.

Belgeseli ne zaman ve nerede izleyebileceğiz?

2024 yılı içerisinde yayına girer. Ama henüz nerede izleneceğini söylemek için çok erken. Ancak Türkçe ve İngilizce hazırlanacak belgeselin dünyanın önde gelen kanallarında gösterilecek kalitede olacağını söyleyebilirim. Şu ana kadar çektiğim belgeseller toplam 68 ülkede yayınlandı, bu da bittiğinde en az o kadar ülkede yayına girecektir.

Anadolu: Kadim Doğa 4