Toprağa sevdalı, Türkiye’nin çöl olmaması için çalışan Toprak Dede Hayrettin Karaca, ölümünün ikinci yılında anıldı. “Hayrettin Karaca’yı Anma ve Anlama Töreni”nde Toprak Dede anısına yapılan çalışmalar da anlatıldı. O projelerden biri de Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi.

Yaklaşık iki yıl önce başlatılan proje kapsamında, 2.795 hektar büyüklüğündeki 19 orman parçası Doğal Yaşlı Orman olarak tescillendi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, proje sürecini anlattı: “İlk adımımız Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Orman Haritası’nı oluşturmak oldu. Devamında çalışmalarımızı Artvin’de derinleştirdik. Ekosistem bütünlüğünün sağlanması için doğal yaşlı ormanların büyük alanlar olması gerektiğinden, Artvin’de ortalama çapı 36 santimetreden ve alanı 50 hektardan büyük 69 orman belirledik. Bu çalışmalarımızın ardından sahada incelemelerimizi başlattık. Yapılan arazi çalışmalarıyla Artvin ilinde toplam alanı 3.820 hektar olan 19 Doğal Yaşlı Orman belirledik. Projemizin ilk faz çalışmalarının sonucunda ise Orman Genel Müdürlüğü, Orman İdaresi ve Planlaması Daire Başkanlığı'nın katkılarıyla Artvin ilinde 2.795 hektar büyüklüğündeki 19 orman parçası Orman Amenajman Planlarında Doğal Yaşlı Orman olarak tescillendi.”

Türkiye’nin Doğal Yaşlı Ormanları 1

Doğal yaşlı ormanların önemini ve Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi’ni geçtiğimiz yıl Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ile konuşmuştuk. Başkan Deniz Ataç, “Ekolojik Miras: Doğal Yaşlı Ormanlar” söyleşisinde, doğal yaşlı ormanlar üzerindeki tehlikelere dikkat çekmişti: “Doğal yaşlı ormanların önemi ve korunması 1990'lı yıllarda Türkiye’de gündeme geldi ancak belirlenen alanların sayısı parmakla sayılacak kadar az. Bu nedenle odun üretimi amacıyla işletilen alanlar içinde kalan doğal yaşlı ormanlar, gençleştirme çalışmalarına ya da Artvin Cerattepe, Fatsa altın madeni sahasında olduğu gibi madencilik çalışmalarına konu olabiliyor. Öte yandan bu ormanların ekolojik önemi konusunda da kamuoyunun bilgilendirilmesine ihtiyaç var.”

Projenin amacını da anlatmıştı: “Toplumsal farkındalığı artırmak ve yapılacak haritalama çalışmalarıyla bölge insanının ve tüm toplumun mevcut doğal yaşlı ormanları bilmeleri ve bunlara sahip çıkmalarını sağlamak amacıyla bu proje fikrini geliştirdik. Bu aynı zamanda yüksek ekolojik önemi olan bu mirasın gelecek kuşaklara bozulmadan aktarılmasını sağlamak için de etik bir sorumluluk.”