Alessandro Cinque, Sürdürülebilirlik Ödülü'nü ilk kez kazanan fotoğrafçı olarak kayıtlara geçti. Cinque, ödülü, Peru'daki kronik su kıtlığına karşı geliştirilen yenilikçi bir çözümü belgeleyen Atrapanieblas (Sis Ağları) serisiyle kazandı. Birleşmiş Milletler (BM) ve Sony’nin girişimi ile oluşturulan bu yeni ödül kategorisi, BM'nin çevresel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden birine vurgu yapan hikâyeleri, insanları ve kuruluşları ödüllendiriyor.
Lima, Kahire'den sonra dünyada bir çölde inşa edilen ikinci şehir. Son yıllarda Peru kırsalından Lima'ya göç önemli ölçüde arttı. Lima'ya yerleşmeyi başaran insanlar genellikle çok fakir ve en büyük sorunları susuzluk. Onlara umut veren çözümlerden biri de sis ağları. İnka halkının da bu doğal özellikten faydalandığı biliniyor. İnkalar, ağaçlardaki çiy ve yoğuşmayı toplamak için rezervuar olarak kova benzeri kaplar kullanıyorlardı. Sis ağları zikzak şeklinde dokunuyor. Bu örgü, rüzgâr yönüne bağlı olarak su damlacıklarını yakalıyor. Ağlar maksimum verimlilik elde etmek için rüzgâr tarafından taşınan hareketli sisin kesilmesi için sağlamca dikiliyor. Milyonlarca su damlacıklarından oluşan sis, ağ tarafından engelleniyor ve toplama oluğuna damlıyor. Rüzgâr ağdan geçerken tatlı su damlaları boruların suyu depolama tankına yönlendirdiği bir oluk içine damlıyor. Lima’da iki direk arasına kurulan bu ağlar, günde yaklaşık 200 litre su toplayabiliyor. Projenin kurucusu, 20 yılı aşkın bir süre önce memleketi Cusco'dan ayrılıp Lima'ya, suyun lüks olduğu bir yerleşim yerinde yaşamak için geldiğinde susuzluğa çözüm bulmak için çalışmaya başlayan Abel Cruz. Abel ve arkadaşları bugüne kadar Lima'ya yaklaşık 140 sis ağı kurmayı başarmış. Abel’in yaklaşımı aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmayı ve kırsal kalkınmayı sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca şehirlerin su sıkıntısı çeken bölgelerine de sağlıklı ve temiz su ulaştırıyor. Abel, bu yolla toplulukları nasıl sorumluluk alacakları konusunda da eğitiyor. Sis ağları projesi, su sıkıntısı çeken yoksul coğrafyalarda halkın katılımı ve bu konuda eğitilmesi ile başarıya ulaşan örnek projelerden biri.

Sis ağları kurulduktan sonra mahalleden bir görünüm. Villa Maria del Triunfo, yakla-şık 430 bin kişilik bir nüfusa sahip. Peru hükümetinin son resmi verilerine göre, Lima’da nüfusun yaklaşık yüzde 21,5'i yoksulluk veya aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.

Aslen Cusco'lu olan ancak And Dağları'ndan Lima'ya göç eden Abel Cruz. Gençken en çok arzuladığı lüks suydu, bu yüzden kendi sivil toplum örgütünü kurdu. Cruz, sis ağlarını kurmak için yeni bir yere her vardığında, yerel halk için eğitimleri de organize ediyor.