Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesi 4 bin 500 hektarlık alanıyla bir nevi Ankara’nın akciğeri. ODTÜ deyince genellikle akla orman gelse de yerleşke, doğal ve yarı doğal bozkırları ve Eymir Gölü başta olmak üzere sulak alanlarıyla farklı ekosistemleri barındırıyor. Bu da yerleşkenin zengin biyolojik çeşitlilik ile çok sayıda yabani bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmasının nedeni. Peki, ODTÜ’nün doğasını ne kadar tanıyoruz?
Artık ODTÜ’nün Doğa Rehberleri Var
Evet, ODTÜ’nün doğasını rehberler eşliğinde tanımak mümkün. 25’i aşkın rehber, planladıkları etkinlikleri sosyal medya hesaplarından duyuruyor. Ayrıca, okullar ve çeşitli kurumlarla da işbirliği yaparak etkinlikler düzenlenebiliyor.
Buradan ODTÜ’de Doğa projesinin web sitesine, Facebook ve Instagram hesaplarına ulaşabilirsiniz.
Rehberler, Doğa Koruma Merkezi Vakfı önderliğinde ODTÜ, Butterfly Conservation (UK), Anima Mundi (IT) ve Thessaly Teknoloji Enstitüsü (GR) ortaklığıyla Erasmus + Gençlik Alanında Stratejik Ortaklıklar programının Gençlik ve Kent İçin Doğa Projesi kapsamında yetiştirildi. Türkiye, İtalya, İngiltere ve Yunanistan’da eğitim alan gençler, proje boyunca ilkokul öğrencilerinden yetişkinlere kadar çok sayıda etkinlikte doğa rehberliği yaptı. Eğitimini ve rehberlik deneyimlerini birleştiren gençler doğa rehberliği konusunda sürdürülebilir eğitim ve etkinlik programı hazırladı.

Türleri Sayın
Kentlinin doğayı koruması için sevmesi, sevmesi için de tanımasını hedefleyen proje, TürSay! 2018 etkinliğine de katıldı. ABD ve İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede düzenlenen BioBlitz yani TürSay! ile katılımcılar doğada gözlemleyebildikleri canlıları uzmanlar yardımıyla tanımlıyor, belgelendiriyor; böylece bilim insanlarının arazide nasıl çalıştıklarını, ne tür araç ve yöntemler kullandıklarını gözlemleme olanağı buluyorlar.
Yarışma, eğitim ve bilimin bir araya geldiği “canlı çeşitliliğini belirleme” maratonuna katılanlar, buldukları canlıları zarar vermeden fotoğraflayarak iNaturalist veri tabanına işledi. iNaturalist mobil uygulaması aracılığıyla 1.324 gözlem kaydedildi; bunların 1054’ünün teşhisi yapılabildi. En çok kayıt altına alınan beş tür Anadolu melikesi (kelebek), Saçlı keten (bitki), Uyuzotu (bitki), İspanyol kraliçesi (kelebek) ve Tüylü kısamahmut otu (bitki) oldu.

Siz De Katılın
TÜBİTAK tarafından desteklenen kardeş proje Dört Koldan Doğa Eğitimi de orman, bozkır ve göl ekosistemlerini tanıtmayı, doğa koruma ve sürdürülebilirlik konularında temel bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
Konularında uzman eğitmenlerin sunumları, doğa rehberleri eşliğinde saha gezileri ve gözlemler ile yaratıcı etkinlikleri kapsayan çalışmaya isteyen herkes ODTÜ'de Dört Koldan Doğa Eğitimi projesinin sitesindeki formu doldurarak katılabiliyor.
