Ordu: Doğu Karadeniz’in Kapısı

Denizden 450 metre yükseklikteki Boztepe’nin kıyısına yayılan Ordu, doğa güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin birleştiği kıyıları, koy ve kumsalları, hemen kıyı şeridinden başlayan dağları, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylaları ile tarihin yanı sıra kültür ve doğa turizminde öncü bir şehir.

Ordu’da 100 kilometrelik kıyı şeridinin 60 kilometrelik bölümü kumsallardan oluşuyor. Bu özelliğiyle diğer Karadeniz illerinden farklı bir yapıya sahip. Yörenin dağlar ve ormanlarla kaplı olması, zengin florası ve sükûneti ziyaretçiler için çekici bir özellik olarak kabul ediliyor. Ordu ilinin sosyal ve kültürel yapısı, turizmin gelişmesi için de oldukça uygun. Henüz doğallığını koruyan ve diğer illere göre bozulmamış kent kıyıları, yüksek bir deniz turizmi potansiyeli oluşturuyor. Son dönemde özellikle Efirli Plajı’ndaki sörf okulu, şehrin yepyeni bir ziyaretçi kitlesiyle tanışmasını sağladı.

Ordu / Giresun: İki Komşunun Hikâyesi 1

Yason Burnu Yarımadası

Ordu’nun sakin şehri Perşembe’nin 15 kilometre batısında sakin bir köşedir Yason Burnu. Bu arkeolojik ve doğal SİT alanı bin yıllar öncesinden bir efsanenin de yurdudur. Aralarında Herakles’in de bulunduğu Arganotlar olarak bilinen denizci kahramanların kaptanı Yason, “Altın Postu” aramak için buraya gelir. Eğer bulursa Iolcos tahtında hak kazanacaktır. Mitlerin kaynağı bu yarımada, 1869 yılında yapılan kilisenin onarılarak ziyarete açılması ve aslına uygun çevre düzenlemesi ile turizm cazibe merkezi haline geldi. Güneşin doğuşu ve batışı yaz aylarında çıplak gözle izlenebilir. Yarımada üzerinde ve yakın çevresinde sahil boyunca piknik alanları, yeme içme yerleri mevcut. Türk mutfağı ve geleneksel Karadeniz mutfağını bu alanlarda bulmanız mümkün. Yason Burnu doğal çeşitlilik açısından da zengin. Tepeli karabatakların yuva yaptığı nadir yerlerden Hoynat Adası da Yason Burnu’nun hemen yakınında.

Aybastı Perşembe Yaylası

Ordu’nun en tanınmış yaylalarından Perşembe Yaylası, havadan bakıldığında yılankavi suların yemyeşil bir tuvalde çizdiği bir tabloyu andıran peyzajıyla eşsizdir. Aybastı ilçesine 17 kilometre mesafedeki 1.500 metre rakımlı yaylada, her yıl temmuz ayı içinde yayla şenlikleri yapılıyor. Şenliklerde çeşitli yarışmalar, folklor gösterileri, konserler, sosyal ve kültürel etkinlikler, güreş müsabakaları, at yarışları gibi etkinlikler düzenleniyor. Yayla yorgunluk atmak, piknik yapmak, safari, yamaç paraşütü için ideal.

Ordu / Giresun: İki Komşunun Hikâyesi 2

Ünye: Kültür Beşiği

Ordu merkeze 61 kilometre mesafedeki Ünye, Osmanlı ve Rum mimarisinin izlerini taşıyan ilçe merkezi ve deniz kıyısındaki doğal alanlarıyla rotaya eklenmesi gereken bir nokta. Ünye, Karadeniz’de koloniler döneminde MÖ. VIII. yüzyılda antik bir kent olarak kurulmuş. Kurulduğu dönemdeki adı günümüze kadar ulaşan ender yerleşim yerlerinden biri. Bölgede ilk insan yerleşiminin, Prof. Dr. İ. Kılıç Kökten’in yaptığı arkeolojik kazılarda MÖ. XV bin yılına kadar uzadığı tespit edildi. Tarihi boyunca birçok topluluğun yaşadığı bölge zengin bir kültürel hafızaya da sahip. Şehir merkezinde oluşturulan bir kültür yolu mevcut. Yürüyerek bile bu rota üzerindeki 19 kültürel yapı görülebilir, son olarak Ünye’nin sahilinde bir mola verilebilir.

Dinlenmek İçin

Ordu şehrinin nüfusu özellikle yaz aylarında gelenlerle artıyor. Bu nedenle her türlü konaklama tesisini kolaylıkla bulabiliriniz. Şehrin değişik bölgelerinde oteller, apartlar, pansiyonlar, kampingler gibi her bütçeye uygun zengin seçenekler var.

Ünye ilçesine 3 kilometre mesafedeki Uzunkum Plajı özellikle yaz aylarında dolup taşıyor. Kumsal bölgesinde birçok otel, motel, pansiyon ve kamp alanları bulunuyor. Ramada Resort by Wyndham Ünye, deniz kıyısında ve bölgenin en konforlu konaklama tesislerinin başında geliyor.

Giresun

Karadeniz Bölgesi’nin doğu bölümünde yer alan Giresun, yeşil ve mavinin kesiştiği ender güzellikteki yerlerden biri. Yaylaları ve ormanları ile ünlü şehrin kıyı şeridinin uzunluğu 122 kilometreyi buluyor. Kent, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize uzanan bir yarımada üzerine kurulu.

Ordu / Giresun: İki Komşunun Hikâyesi 3

Doğu Karadeniz’in üzerinde insan yaşayabilen tek adası Giresun’da bulunuyor. Antik tanrıça Kibele’ye ait taşın bulunduğu, efsanelere konu olan tarihi ada, kıyıdan yaklaşık 1 deniz mili uzaklıkta. Ada üzerinde ayrıca Amazon kadınlarına ait bir de tapınak bulunuyor. Giresun Adası üzerinde 70’den fazla ağaç türü bulunan, çeşitli kuşların yaşadığı önemli bir doğa alanı.

Karadeniz’in bu bölgesindeki diğer şehirlerde olduğu gibi Giresun’da da fındık çok önemli bir yer tutuyor. Fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş ve pikolo gibi çeşitlerini satın alabilirsiniz. Ayrıca fındık ezmesi, fındık kreması ve fındık yağı da Giresun’dan alabileceğiniz ürünler arasında sayılabilir. Kökleşmiş, geleneksel ve yöreye özgü yöntemlerle üretilen süt ve süt ürünleri, şehrin çeşitli yerlerindeki dükkânlarda satılıyor. Şebinkarahisar ilçesindeki pekmez, pestil ve köme çeşitleri ilgi çekiyor. Karadut pekmezi bütün Giresun’da sıkça karşınıza çıkıyor. Şebinkarahisar’da Tamzara dokuması kumaşlar, 1800’lü yıllardan bugüne üretilmeye devam ediliyor.

Ordu / Giresun: İki Komşunun Hikâyesi 4

Kümbet Yaylası

Giresun’un doğal güzelliklerinden bahsedince insanın aklına en başta, il merkezine 60 kilometre mesafede bulunan, 1.750 metre rakıma sahip Kümbet Yaylası geliyor. Aybastı’da olduğu gibi Kümbet Yaylası’nda da temmuz ayında şenlikler düzenleniyor. Şenlikleri takip eden aylarda ziyaretçiler, kır çiçekleri ve onları çevreleyen ladin ağaçlarının manzarasıyla baş başa kalıyor. Giresun’un Dereli ilçesi sınırları içerisinde kalan Mavi Göl de mutlaka görülmeli. Kuzalan Tabiat Parkı’nın eşsiz değerlerinden biri olan bu gölün suyu, kireç taşları ve Karadeniz’in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi'nin etkisiyle özellikle yaz aylarında turkuaz rengini alıyor.

Dinlenmek İçin

Giresun kent merkezinde konaklama seçenekleri oldukça çeşitli. Tirebolu ve Görele gibi büyük ilçelerde de birçok otel bulunuyor. Yayla turizminin yoğun bir şekilde gerçekleştiği Dereli ilçesinde otel ve pansiyonlar mevcut. Ziyaretçiler yaylalarda ayrıca dağ evlerini de tercih edebiliyor. Şehir merkezinde ise Giresun Adası’nın tam karşısında, deniz kenarında bulunan ve 2020 yılında açılan La Quinta by Wyndham otel tercih edilebilir.