İnsanlar yaban hayatın olduğu yerlere yaklaştıkça birçok hayvan hayatta kalmanın en kolay yollarından birinin geceyi sevmek olduğunu anlıyor. Yapılan yeni araştırmaya göre tilki, geyik, yabandomuzu gibi daha öncelerde gündüzcü olan hayvanlar, korktukları insan etkinliklerinden sakınmak için gececi olmaya başladı ancak bu değişimin başka riskleri de var.

Araştırma için bilimciler altı kıtadan 62 memeli türün avcılık, tarım ve büyüme gibi insan etkinlikleri nedeniyle nasıl hareketlerini değiştirdiğini analiz etti. Bu amaçla GPS takipçilerinden hareketli kameralara kadar birçok teknikten faydalandılar. Hava kararır kararmaz avlanmaya başlayan bu hayvanların, insanlar bölgelerine gelmeden öncesine kıyasla geceleri çok daha aktif oldukları ortaya çıktı. Örneğin tipik olarak etkinliklerini gece ve gündüze eşit olarak dağıtan memelilerin gece hareketliliklerini yüzde 68 artırdığı gözlendi. Ayrıca çalışma gösterdi ki yapılan insan etkinliği hayvanları doğrudan etkilemese bile insanların alan işgali bile gece daha aktif olmalarına yol açıyor. Yani bir yaban geyiği insanlar onu avlanmasa bile sadece doğa yürüyüşüne çıkmış insanlardan korkarak geceleri daha aktif olabiliyor.

Araştırmacılar bu geçişin insanlarla hayvanların bir arada yaşamasını kolaylaştırdığını ancak hayvanlar için büyük dezavantajları olduğunu belirtiyor. Geceleri daha aktif olmak, doğal olarak buna alışkın olmayan bir hayvanın avlanmasını, bitki yemesini ve hatta kendine eş bulmasını zorlaştırıyor. Dolayısıyla doğa koruma çalışmalarında hayvanların aktif olduğu zamanlarda insan etkinliğini azaltmak çok önemli.