Bilim insanları Molecular Ecology'de yayımlanan makalelerinde, Türkçe'de fare makileri olarak bilinen canlı grubuna ait üç yeni primat türünün keşfedildiğini duyurdu.

Madagaskar'ın güneyinde ve doğu kıyısında yaşayan bu türlerin keşfi ile bilinen fare makileri tür sayısı 24'e yükseldi. Küçük, gececi, iri gözlü ve kahverengi tüylü olan bu canlılar; Madagaskar için endemiktir. İki grubun, ayrı türler olduğunu söylemek için, popülasyonlar arasındaki farklar ve bu farkların büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği, halen sürmekte olan bir tartışmadır. Buna karşılık, gelişen teknoloji ile daha fazla kullanılmaya başlanan objektif genetik testler bu tartışmaları yavaş yavaş rafa kaldırmaya başlıyor. Yeni dönem DNA dizisi sekanslama teknikleri ve istatistiki metotların kombinasyonlarının uygulanması ile keşfedilen canlıların farklı türler olduğu tespit edildi.

Bölge ormanlarının daha önce girilmemiş kısımlarına girilmeye başlanması, ormanların tahribatı ile ne yazık ki genişleyen araştırma alanları, bölgedeki primati zenginliğinin de ortaya çıkarılmasını sağladı. Sırasıyla, Microcebus ganzhorni, Microcebus manitatra ve Microcebus boraha adları verilen türler, uzak akrabalarımız olan lemurların bilinen 100 türü ile birlikte IUCN'nin Kırmızı Listesi'ndeki yerini aldı. Lemurlar, Dünyada en çok soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvan grubu olarak biliniyor.

 

Kaynak: Baran Bozdağ / Birgün