Şu anda yeryüzünün 110'dan fazla bölgesinde savaş ya da silahlı çatışma var. Bunların bazıları gündeme dahi gelmiyor.

Küresel askeri harcamalar 2023 yılında yeni bir rekor kırarak, yaklaşık 2 trilyon 443 milyar dolara ulaştı. Ve 2009 yılından bu yana ilk kez askeri harcamalar beş coğrafi bölgenin tamamında artış gösterdi.

İstikrarlı bir iklim, toprakların restorasyonu, biyoçeşitliliği korumak gibi doğa temelli projelere ise 2023 yılında tüm dünyada harcanan miktar sadece 200 milyar dolar oldu.

Askeri harcamalara en fazla bütçe ayıran ilk 5 ülke sırasıyla; ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Suudi Arabistan.


Kaynaklarımızı Dünyayı İyileştirmek Yerine Savaşa Harcıyoruz 1

Verilere göre dünyadaki nükleer savaş başlığı sayısı azaldı. Ancak bu durum tüm nükleer silahların neredeyse %90'ına sahip olan ABD ve Rusya'nın emekliye ayrılan savaş başlıklarını sökmesinden kaynaklandı. Nükleer silaha sahip dokuz devlet (ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail) nükleer silahlarını modernize etmeye devam ediyor.

NATO Ülkelerindeki Askeri Bütçe Artışı Karbon Emisyonlarını da Artırıyor

Yeni bir rapora göre, NATO’nun 2023 yılındaki askeri harcamaları, yaklaşık 233 milyon metrik tonluk karbon emisyonuna neden oldu. Üye ülkeler önceki yıla göre 126 milyar dolarlık bir artışla, 2023 yılında toplamda 1,34 trilyon dolar harcamada bulundu. Halbuki NATO’nun askeri harcamalarına yönelik bütçe artışı iklim hedeflerine yönlendirilse, BM iklim müzakerelerinde önerildiği şekliyle gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanı asgari anlamda bile tam olarak karşılanabilirdi.