Adım Adım Likya Yolu kitabının ilk baskısında şöyle der Magma Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek: Likya Yolu değişir, sen değişirsin, haritadaki iz değişmez, ama sendeki izler değişir. Bu yüzdendir ki, Magma’nın yolcusu Altuğ Şenel, defalar defa yürür Likya Yolu’nu. Likya Yolu’nun bilinmeyenlerine dair yolculuklara çıkan Altuğ Şenel, bilgi ve tecrübelerini “Adım Adım Likya Yolu” kitabında anlatıyor. Librum Kitap etiketiyle yayımlanan ve ilk baskısı tükenen kitabın ikinci baskısı 2021'in başında raflarda.

“Likya Yolu yakın bir döneme kadar kaynakların da kısıtlı olması sebebiyle yola çıkarken bilinmeyeni fazla bir denklem gibiydi. Ne kadar doğa tecrübeniz olursa olsun önünüzde 500 kilometreden uzun bir yol ile alışkın olduğunuzdan farklı bir coğrafya durunca bilinmeyenlerin ve sorulacak soruların da olması çok doğal” diyen Şenel, seneler önce düştü Likya yollarına. Birçok kişi de kendisinden feyz aldı: “Çocuklara ve benden sonra yürüyeceklere gördüğüm yerleri web sayfası üzerinden anlatıp paylaşmak istedim. İnternet üzerinden yazdığım rota yazıları, paylaşımlar, uyarılar, kısa bilgilendirme notları ve GPS verileri çok sayıda insanı yollara düşürdü. Yazdıklarımın teşvik ettiğini bilmeden, gönlümden geçeni yazdım.

Yeniden Adım Adım Likya Yolu 1

Kitabın içeriğinde rotalar, önemli konum bilgileri, Likya tarihi, yürüyüş öncesi hazırlık aşamaları, ihtiyaçlar, ilkyardım, tarih, flora-fauna ve işletme listesi bulunuyor. Zira kitap sadece Likya Yolu’nu değil, kültür rotalarında yürümek isteyen, bölgeyi merak eden herkesin ilgisini çekecek içeriğe sahip. İlk baskıya ilave olarak, 2019 yılında güncellenen Likya Yolu rotaları ve yeni rotalar eklendi. Basılı kaynağı güncel tutabilmek adına kitaptaki GPS ve güncel işletme bilgilerine ek olarak, her rotaya ait daha fazla detay fotoğrafın ve güncellemelerin bulunduğu QR kodları ikinci baskıya eklendi. Şenel, fotoğrafların birçoğu web tabanlı hale getirildiğini, içeriğin zenginleştirildiğini ekliyor. Üstelik tüm rotalara ait GPS, fotoğraflar, güncellemeler, duyurular ve işletme bilgilerine kitaptaki QR Kodları ile ulaşılabiliyor. Kitabın ekinde yerleşim, su ve diğer önemli noktaların bulunduğu güncel bir harita da bulunuyor.

Şenel, kitabını şöyle anlatıyor: “Yolda sadece gördüklerimi ve tecrübelerimi değil, yolun ruhunu ve bana kazandırdıklarını da anlatmaya çalıştım. Kimi hüzün, kimi sevinç dolu hikayeleri taşıyan yorgun taşlar ve patikalar üzerinden yürürken, binlerce yıllık yerleşimleri peşi sıra geçerken, yörenin kadim bekçileri, keçilerle selamlaşırken, bazen bir tepeden veya sahilden Akdeniz’in masmavi sularına dokunurken, uzun soluklu yürümenin farklı bir ruhu olduğunu, yorgunluğun bile bir çeşit öğreti olduğunu anlıyor insan.”