Magma yazarı dağcı Adem Gül, “Kar Leoparı” olmak için son zirvesine yola çıktı. Gül, 19 Temmuz’da Kırgızistan’a giderek bir ay sürecek Pobeda Dağı yolculuğuna başladı. Kırgızistan-Çin sınırındaki Orta Tanrı Dağları'nın bir parçası olan Pobeda, 7 bin 439 metre yüksekliğiyle Kırgızistan'ın en yüksek zirvesi. Dağ, Adem’in 2015’te başladığı Kar Leoparı projesinin son ayağını oluşturuyor. Magma’ya konuşan Adem, çok sevinçli olduğunu dile getirdi: “İçimde çok büyük bir coşku var. İnsanı oraya heyecan çıkarıyor. Heyecansız hiçbir şey yapamazsın, o heyecan seni yaşatıyor, güç, kuvvet veriyor. Burada olmaktan çok mutluyum, keyifliyim. Umarım bu son dağı da bitirir, kazasız belasız ülkeme ve sevenlerime dönerim. Projemiz de ülkemiz ve gelecek dağcılar için örnek teşkil eder.”

Adem Gül, Kar Leoparı Olma Yolunda 1

Adem, Türkiye’den beş kişilik bir ekiple yola çıktı: Kar Leoparı projesine birlikte başladığı Güçlü Özen, Can Manav, Güner Dönmez ve Nejdet Bozkurt. Çok güçlü bir ekiple hareket ettiğini söyleyen Adem Gül, projenin bu kadar uzun sürmesinin nedeninin maddi imkânlar ve sponsor arayışı olduğunu belirtti. Gül ve ekibe, bu ekspedisyonda Karspor ve Alternatifbank sponsor oldu.

Adem Gül, Kar Leoparı Olma Yolunda 2

Kar Leoparı unvanını alma hikâyesini, Türkiye’nin ilk kadın kar leoparı Esin Handal, Magma’nın 49. sayısındaki yazısında anlatmıştı: “Kar leoparı unvanı eski SSCB döneminde verilmeye başladı. O zamanlar Sovyet sınırları içinde bulunan yedi bin metre üzerindeki en zor ve en yüksek beş dağa çıkılınca Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından bu sertifikaya hak kazanılıyordu. Alması oldukça zor ve önemli bu sertifika her ne kadar Sovyet Rusya döneminde başlatılmış olsa da tüm dünyadaki dağcıların hedefi haline geldi ve hâlâ birçok ülkeden tırmanışçılar bu sertifika için bu dağlara geliyorlar. Kar leoparı olabilmek için Lenin (7.134 m), Korjenevskaya (7.105 m), İsmail Samani, eski adıyla Komunisma (7.495 m), Han Tengri (7.010 m) ve Pobeda (7.439 m) zirvelerine çıkmak gerekiyor. Bu unvan ilk defa 1961 yılında verilmeye başladı ama zaman zaman Pobeda liste dışında tutuldu. Bu nedenle belli bir yıla kadar kar leoparı unvanı için dört dağa çıkmak yeterliydi. Nasuh Mahruki 1994 yılında bu beş dağa da çıkarak Türkiye’de bu belgeyi ilk alan dağcı oldu. Ne var ki sonrasında yani 25 yıl boyunca başka kimse kar leoparı olamadı. Aslında dört dağın zirvesine başarıyla çıkmış Türk dağcılar vardı ama bir türlü Pobeda engeli aşılamamıştı. Ta ki 2019 yılının Temmuz ayında gerçekleştirdiğimiz bu ekspedisyona kadar… Bu zirve tırmanışıyla ben Türkiye’de ilk kadın kar leoparı unvanını alırken ekip arkadaşlarımdan Bülent Çınar da Türkiye’de 25 yıl sonra kar leoparı unvanını kazanan ikinci dağcı oldu.”