WWF ile Küresel Kaplan Forumu doğadaki kaplan sayısının 3.890’a ulaştığını açıkladı. Bundan yüz yıl önce dünyada yüz bin kaplan yaşarken bu sayı 2010'da 3.200'e düşmüştü.Azalan kaplan sayısını tersine çevirmek önemli ve daha önce ulaşılmamış bir doğa koruma başarısı...

Doğadaki kaplan sayısının artması sadece kaplanlar için değil, diğer türler için de iyi haber. Bir kaplanın korunması beraberinde yaklaşık yüz kilometrekare büyüklüğünde bir alanın ve nesli tehlike altındaki birçok türün korunması anlamına geliyor. Bu nedenle doğadaki kaplan sayısının artması doğa koruma çalışmaları açısından büyük önem taşıyor. Kaçak avcılık ve yaşam alanı kaybıyla tehdit edilen bu büyük kedi, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde “tehlikede (EN)” statüsünde yer alıyor. Kaplanlar avlandıkları türlerin sayısını dengede tutarak bitki örtüsünü koruyor. Böylece daha küçük türler ve böcekler yaşam buluyor; insanlara gıda üretimi için gerekli kaynak sağlanıyor. Hindistan, Rusya, Nepal ve Bhutan’daki kaplan sayısının artması, geliştirilmiş araştırmalar ve artırılmış koruma çalışmaları kaplan sayısının artışında önemli rol oynuyor. WWF’nin hedefi, kaplan popülasyonuna sahip ülkelerde doğadaki kaplan sayısını 2022’ye kadar iki katına çıkarmak.

Konuyla ilgili WWF genel müdürü Marco Lambertini, “Yıllardır azalan kaplan sayısının ilk kez artması bize büyük umut verdi; bu durum hükümetler, yerel  yönetimler ve doğa koruyucularının bir arada çalışarak türleri ve doğal yaşam alanlarını koruyabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

WWF Tx2 Kaplan Girişimi Lideri Michael Baltzer ise şunları söylüyor: “Önümüzdeki altı yıl için güçlü bir eylem planına ihtiyacımız var. Küresel düşüş durduruldu ancak kaplanlar için hâlâ güvenli bir yer yok. Özellikle Güneydoğu Asya’daki kaplan sayısında risk sürüyor. Bunun için hükümetlerin acilen harekete geçmesi gerek.”

 

WWF’nin doğa koruma çalışmalarına destek olmak için siz de bir kaplan evlat edinebilirsiniz: destek.wwf.org.tr/kaplan-evlat-edinin