İnönü İlçemiz,Eskişehir’in 35 km batısında; Marmara, Ege ve iç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yerleşmiş, tarihî ve zenginliklerini bugüne kadar korumuş ender bölgelerden biridir.

İnönü’nün tarihi Hititlere kadar uzanır. Frigyalıların da bir zamanlar burada yaşadıkları, ilçemiz yakınlarında bulunan çok sayıda Frig mezarlarından anlaşılmaktadır. Roma-Bizans dönemine ait seramik, tuğla taş kapaklı mezarları ile Üreyil antik ceşme yerleşim ve Nekropolü ise bilinen kültürel miraslarımızdandır. Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin de önemli, yerleşim ve konaklama merkezlerden biri olan ilçemiz, bu dönemlere ait olan bir çok tarihi esere sahiptir.

İnönü'nün güneyinde ilçeye adını veren doğal mağaralar (İnler) ve 200-250 metre yükseklikte dik tepeler bulunur. Bölgeye kuzeyden esen hakim rüzgâr, bu ender yer şekilleri ile birlikte İnönü'yü dünyada özel coğrafi yapıya sahip iki bölgeden birisi yapar. İlçemizin sahip olduğu bu koşullar sebebiyle 1936 yılında Türk Hava Kurumu Havacılık kampı kurulmuştur. O tarihten bu güne kadar İnönü, mevcut tepelerin üzerinde uçuş yapan planör, yelken kanat, yamaç paraşüt ve paraşüt atlayışları ile Türkiye’de sportif havacılığın yegâne eğitim merkezi olmuştur.

İlçemizde bulunan doğal mağaralar ve meşe ormanlarının oluşturduğu özel yaşam koşulları nesli tükenmekte olan Kel Akbabalar ve Akça Kartalları için yuva alanları oluşturur. Göztepe, Kara Dede Tepe, mevkii aynı zamanda ayıların, tilki ve kurtların yaşam alanlarıdır.

İnönü ovasında, çok geniş bir alanda başta pancar ve buğday olmak üzere tarım yapılmaktadır. Toprakları sulanabilir ve son derece verimli olup bölgenin şeker oranı en yüksek pancarı İnönü’de yetişmektedir.

İnönü’de böyle doğal ve kültürel varlıkların, zenginliklerin ortasına, ileride telafisi mümkün olmayacak tahribatlar yapabilecek bir çimento fabrikası kurulmak istemektedir. Kurulacak bu fabrikadan İnönü başta olmak üzere,Türk Hava Kurumu tesisleri, İnönü’nün Yörükyayla, Esnemez mahalleleri (Köyleri) ile Bozüyük İlçesinin Kandilli, Karaağaç ve Kovalıca köyleri olumsuz yönde etkilenecektir.

KÜPELİLER Otomotiv Ambalaj İnşaat Malzeme Ticaret AŞ. Tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve malzeme ocakları faaliyetlerine ait (Haziran 2013 tarihli) ÇED olumlu Raporu verildiği ve bu kapsamda faaliyet alanında yol ve enerji hattı çekme çalışmalarına başlanıldığı derneğimiz ve duyarlı bölge halkı tarafından görülmektedir. ÇED sürecine dâhil edilmememiz nedeniyle bölgede oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesi düşüncesi bizleri harekete geçirmiştir.

Yapılmak istenilen fabrika alanı, Roma-Bizans dönemine ait kalıntıların üzerinde yer almaktadır. Tarım alanlarının sulanması amacıyla DSİ tarafından yaptırılan ana sulama kanalına çok yakın olup, birinci sınıf tarım arazilerine 500 metre, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan ağıllara 200 metre, İnönü ilçesine içme ve kullanma suyu sağlayan su kaynaklarına 4000 metre, sportif havacılık eğitimlerinin verildiği tesislere 3 mil mesafede olup, sportif havacılık eğitimlerinin ve uçuşlarının yapıldığı hava sahasının da içerisinde yer almaktadır.

Çimento fabrikalarının doğal çevreye ve dolayısıyla insan sağlığına olan zararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu fabrika kurulduğu takdirde; Fabrika alanı içinde kalan Roma-Bizans dönemine ait kalıntılar yok olacaktır. Yaktığı kömürün tozu, duman ve diğer kimyasal salınımlar doğal yabani hayata, tarım ve hayvancılığa, su kayraklarımıza, bölgede yaşayan insanlara ve tüm canlılara büyük zararlar verecektir. Ayrıca THK’nın varlığına ve uçuşlarına büyük zararı olacaktır. Kaldı ki, bu alana yaklaşık 20 km mesafede (Çukurhisar’da) başka bir çimento fabrikası daha bulunmaktadır.

Bu fabrikanın kurulmaması için, İnönü halkıyla birlikte, tüm gücümüzle mücadelemizin süreceğini belirtiyor, sizlerin de desteğini bekliyoruz.

 

Saygılarımızla,

İnönülüler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği