Hürriyet’ten Fatma Aksu’nun haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin kararıyla Sirkeci Garı’nın da içinde bulunduğu tarihi binaların TCDD’den 49 yıllığına bedelsiz olarak İBB’ye devredilmesi için çalışma başlatılması kararı çıktı.

Buna göre, TCDD ile protokol yapma yetkisi Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın olacak. Projeyle ‘bölgedeki araç yoğunluğu, ihtiyaç fazlası atıl alanlar, otopark yetersizliği ve tarihi yapıların işlev sorunları’nın çözülmesi amaçlanıyor. ‘Tarihi binaların işlev sorunları’nı çözmek içinse bazı tarihi binaların ofis ve butik otel haline çevrilmesine karar verildi.

İBB Meclisi’ndeki CHP’li üyelerin projeye itiraz gerekçesi de tarihi binaların kullanım planlarına dayanıyor. CHP’li üye Hüseyin Sağ, Sirkeci ve Haydarpaşa garlarının İBB’ye devrine karşı çıkarak protokolün, “Söz konusu binaların İBB’ye devredildikten sonra üçüncü kişilere devredilip devredilmeyeceğine dair açıklık getirmediğine” dikkat çekiyor.

Sağ şunları söylüyor: “Tarihi gar TCDD tarafından kullanılması gerekirken, arkadan dolanıp İBB’ye devredildi. İBB’den Kültür AŞ’ye, oradan da BELTUR üzerinden kendi yandaşlarınıza vereceksiniz. Biz ne kadar serzenişte bulunursak bulunalım, ne kadar yargıya taşırsak taşıyalım sonuç değişmeyecek.”
Butik oteller, ticaret alanları, kafetaryalar

bildiğimiz sirkeci'nin sonu mu geliyor? 1

İBB Meclisi’nden çıkan karara göre, Sirkeci’de yapılması planlanan değişiklikler şöyle:

* 124 bin metrekare alanlık ‘Sirkeci Çevre Düzenleme Projesi’ kapsamında, Sirkeci Garı içerisinde bulunan binalar İstanbul Kent Müzesi ve İstanbul Demiryolu Müzesi olacak.

* İşletme Müdürlüğü ve Tedarik Bölge Müdürlüğü gibi ofis binaları ise butik otel olacak.

* En yoğun nüfusun olduğu Yedikule, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade’de eski tren hattı, bisiklet yolu ve yürüyüş parkuru olarak kullanılacak. Eski istasyonlarsa kafeterya olacak. İşletmelerinin İBB’ye devredilip devredilmeyeceğiyse bilinmiyor.

* Ticari alanlar 4 bin 500 metrekarelik alana yayılacak. Burada yapılacak binalar Boğaz manzaralı ve tek katlı olarak düzenleneceği için ‘tarihi silueti bozmayacak’. Kotun altında hediyelik eşya dükkanları olacak.
Trafik yeraltına, sahil yoluna yayalaştırma

* Trafik tıpkı Taksim Meydanı’nda olduğu gibi yeraltına inecek.

* Sirkeci Garı’nın bulunduğu alan denize kadar birleşip park alanına çevrilecek. Burada kültür ve sanat faaliyetlerinin de yapılmasına karar verildi.

* Avrupa’dan gelecek nostaljik Orient Express treni için sur içinde kalan bölümde iki ray hattı korunacak.

* Sur dışındaki tren hattı Marmaray’la birlikte üçe çıkacak.

* Unkapanı Köprüsü’nden Sarayburnu’na kadar olan sahil yolu yayalaştırılacak.

* Sahil yolu araç trafiği tamamen yeraltı tüneline alınıp tüm bölge yayalaştırılacak. Bununla birlikte acil durumlar için servis yolu bırakılacak.

* Yedikule’den Sirkeci’ye uzanan sur hattı boyunca bisiklet yolu, yürüyüş parkuru, dinlenme ve yaşam alanları oluşturulacak.

* ABD vatandaşı Sarai Sierra’nın öldürüldüğü surdibinin güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor. Buna göre, surdibi  insanların geçiş mekânları olacak. Tarihi Yarımada’nın entegre projesi, Yedikule zindanları ve kara surlarını, yeni yaşam alanlarıyla Sultanahmet ve Sirkeci’ye bağlayacak.

* Lastik tekerlekli tüp geçiş projesi hayata getirildikten sonra Sirkeci-Harem iskelesi kaldırılacak. Tünelin üstündeki açık alanda üniversite etkinlik alanı, ülkeler tanıtım alanı ile Padişahlar Meydanı da yer alıyor.

* Denize kazık çakılarak oluşturulan platform üzerinde, 5 bin 300 metrekarelik ‘Konser Adası’ inşa edilecek. Yeraltına da otopark yapılacak.