Kore Yarımadası iki farklı ülkede yaşayan, aynı dile ve etnik kökene sahip tek bir ulusa ev sahipliği yapıyor. Ortak geçmişe sahip bu iki ülke arasındaki sınır Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ- demilitarized zone) olarak biliniyor. Bu tampon bölge Kore Savaşı esnasında 27 Temmuz 1953’te imzalanan Ateşkes Anlaşması uyarınca oluşturulmuş. Nasıl bir zamanlar Berlin'deki Checkpoint Charlie'de burun buruna duran tanklar Soğuk Savaş'ın simgesiyse Seul'den arabayla yaklaşık bir saate ulaştığımız DMZ alanı da 60 yıl boyunca gerilimin vücut bulduğu sınır bölgesiydi. Bir pazar günü gittiğimiz DMZ'de halk koşusuna denk geliyoruz. Bu durum, DMZ'nin artık bir ayrılık sınırından öte barış simgesi olarak algılanmasından kaynaklı. Bu bölge uluslararası güçlerin kontrolünde olduğundan belirli noktalar kontrollü bir turla gezdiriliyor.

Kore’nin Askersiz Sınırı: DMZ 1

Kuzey ve Güney Kore sınırındaki askerden arındırılmış bölge yani DMZ, yavaş yavaş ortak barış simgesi haline geliyor.

Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ateşkes çizgisi, yarımadayı doğuda İmjingang Nehri’nin ağzından batıda Goseong kasabasına kadar boydan boya kesiyor. Pasaport kontrolü ile geçilen sınır bölgesi her iki ülkeyi karşılıklı ikişer kilometrelik alanda birbirinden ayırıyor. Ancak iki ülke sınırının birleştiği bir yer var: Ortak Güvenlik Alanı (JSA). Bu dört kilometre genişliğindeki alan adeta bir kuş cenneti, yıllarca müdahale edilmemiş canlı bir habitata sahip. Tek insan izi her iki tarafın radyolar ve hoparlörlerle karşı tarafa dinlettikleri propaganda nutukları ve şarkıları. Özel bir anlaşmayla iki tarafta da sadece birer köyün kaldığı DMZ, bu özelliğiyle eko-turizm meraklıları arasında popülerlik kazanan ekolojik bir destinasyon olarak ilgi çekiyor. Sıkı güvenlik ve dikenli tellerle korunan bu alan Güney Kore’den Kuzey Kore’nin görünebildiği bir noktada. Öyle ki bu alanda bulunan konferans odasının bir ucu Güney’e, bir ucu da Kuzey’e açılıyor.

Kore’nin Askersiz Sınırı: DMZ 2

DMZ'nin en sembolik ve savaş hazırlıklarının uzun yıllar boyu yapıldığını gösteren yeri tüneller bölgesi.

TÜNELDEN LABİRENT

Kuzey'den kaçan bir mühendis Kuzey Kore'nin bir savaş sırasında kullanılmak üzere geniş tüneller kazdığı bilgisini verir. Bu ihbarla başlanan aramalarda 1974, 75 ve 78'de üç tünel bulunur. Sonuncusu ise 1990 yılında keşfedilir. . Kuzey ordusu tarafından Güney’e gizlice sızarak casusluk faaliyetleri yapmak üzere kazılan tünellerin ucu Seul sınırına kadar çıkıyor. İkinci tünel turistlerin bir kısmını gezebileceği bir alana dönüşmüş. İki metre genişliğindeki tünele inmek ve çıkmak yaklaşık 40 dakika sürüyor. Tünelin ucu Kuzey Kore'ye en çok yaklaşılan alan. Rehberimizden aldığımız bilgiye göre; tünelin yapımı esnasında dinamitler kullanılmış ve Güney Kore’nin su hattı patlatılmış. Kullanılan dinamitlerin izleri, daracık koridordaki duvarlarda sarı renkte gözüküyor.

Kore’nin Askersiz Sınırı: DMZ 3

DMZ bölgesindeki son tren istasyonu Dorasan da önemli bir simge.

DORASAN İSTASYONU

Dorasan İstasyonu'na her gün Seul'den dört tren geliyor, ancak burası son durak. Buna rağmen tabelada "sonraki tren Pyongyang" yazısı hep var. Bu yazı bir umudun simgesi; Kuzey ve Güney Kore'nin bir gün birleşeceği ve trenin gerçekten Kuzey Kore'nin başkentine ulaşacağı umudunun...

Kore’nin Askersiz Sınırı: DMZ 4

Fotoğraf: Sinan Çakmak

Kore Savaşı sonrasında, 38. paralel boyunca 1953 yılında DMZ (Demilitarized Zone) kuruldu. Bu bölgede belirli noktalar kontrollü bir turla gezdiriliyor, büyük dürbünlerle Kuzey Kore tarafı izlenebiliyor.

YEOLSOE GÖZLEMEVİ 

Bu bina Kuzey Kore’den iltica edenlerin ve savaş sırasında ailelerinden ayrılmaya zorlanan insanlar için inşa edilmiş. Sınırdan Kuzey Kore’yi izlerken rehberimiz sınır noktasını anlamanın en kolay yolunun ağaçlar olduğunu belirtiyor. Kuzey Kore de enerji kaynağı sınırlı olduğu için halk ağaçları kesip yakıyormuş. Bu nedenle yeşilliğin bittiği, daha çorak görünümlü yerin Kuzey Kore olduğunu söylüyor. Rehberimizden edindiğimiz diğer bir bilgi ise her iki tarafın radyolar ve hoparlörlerle karşı tarafa dinlettikleri şarkılar.1953 yılında başlayan bu karşılıklı propaganda yarışı, 2004 yılından sonlandırılmış. O günden bu yana politik gerilimin tırmandığı bir iki olay dışında da hoparlörlere başvurulmamış.

Kore’nin Askersiz Sınırı: DMZ 5

Kore bayrağı Tae geuk gi, 1883 yılında ilan edildi. Bayraktaki beyaz zemin temizlik, saflık ve Korelilerin milliyetçi karakterinin sembolü. Ortasında yer alan Tae geuk (Ying-Yang) şeklinin kırmızı kısmı sıcak enerjiyi, mavi kısmı soğuk enerjiyi simgeler. Tae geuk'un etrafını çevreleyen dört çizgi gökyüzü, toprak, su ve ateşin yani doğanın simgesidir.